Dossier zaakwaarnemers: Star Factory

Zaakwaarnemers zijn heel belangrijk voor de carrière van een voetballer. Ze kunnen de carrière van een voetballer maken, maar ze kunnen hem ook zeker kraken. In dit geval gaat het niet over een of andere louche zaakwaarnemer, maar over een man die al belangrijk geweest is bij veel spelerscarrières, die  deze spelers hogerop heeft geholpen. Het gaat hier over de Belgische Didier Frenay en zijn bedrijf Star Factory.
Vinicius 'Vico' Suarez


Algemeen beeld

Star Factory werd begin deze eeuw opgericht door Didier Frenay, ex-profvoetballer. Ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste speler op de Belgische markt en tot een volwaardige speler op de wereldmarkt van zaakwaarnemers. Star Factory heeft tien vestigingen over heel de wereld, waardoor ze dicht bij hun spelers staan. Zo is Star Factory onder meer gevestigd in Brazilië, Nigeria en Kroatië en is hun nieuwste vestiging in het Verenigd Koninkrijk te vinden. De meeste vestigingen worden bemand door een ex-profvoetballer. Hierdoor hebben zij de kennis en expertise, maar vooral ook het netwerk in huis om spelers te begeleiden. Opmerkelijk is dat Didier Frenay met een stuk of vijf van hen heeft samengespeeld. Voetbal bindt mensen, dat is hier weer een understatement. In Brazilië is de enige leidinggevende vrouw gevestigd, daar mag zij opboksen tegen de louche zaakwaarnemers die het land rijk is. Ook deze vrouw heeft een voetbalhart, haar vader was in de jaren zeventig voorzitter van Internacional de Porto Alegre. Zo kent ook zij de voetbalwereld en haar valkuilen.

Dit alles staat aan de basis van het succes van Star Factory. Kennis, expertise en een gedegen netwerk, om spelers te begeleiden die verder willen in hun carrière, en niet zozeer om slapend rijk te worden.

Star Factory op de voetbalmarkt

Star Factory heeft momenteel om en nabij de 80 spelers onder hun vleugels, waaronder spelers als Anthony Vanden Borre, Kevin De Bruyne en Ivan Perisic.

Hun werkwijze begint bij de basis van het voetbal: de jeugd. Ze proberen jong talent te vinden in landen als Brazilië en Nigeria. Deze talenten komen voornamelijk eerst in België terecht om zich zo in de kijker te spelen van de ploegen uit grotere landen. Star Factory heeft nu ongeveer vijftien jonge Brazilianen rondlopen die staan te trappelen om naar Europa te gaan en van daaruit hun carrière op te bouwen. Tevens probeert het bedrijf gevestigde waarden in België onder contract te krijgen om hun plaats op de Belgische markt te onderhouden. Dat lukt met namen als Perisic en De Bruyne.

Actueel

Deze zomer kwam Star Factory vooral in het nieuws door twee zaken, de transfer van Ivan Perisic en de heisa rond Frederik Boi. Ivan Perisic werd verkocht door het Belgische Club Brugge aan Borussia Dortmund voor vijf miljoen euro, daarvan streek Star Factory twee en een half miljoen euro op. Het is een on-Belgisch hoog bedrag dat naar de zaakwaarnemer gaat.

De heisa rond Frederik Boi was een staaltje van miscommunicatie en incompetentie. Frederik Boi mocht na 23 jaar dienst op zoek naar een nieuwe stek. Zaakwaarnemer Didier Frenay ging er vanuit dat hij transfervrij weg mocht, terwijl hij nog twee jaar onder contract lag. Boi werd bij Oud-Heverlee Leuven voorgesteld, terwijl hij de volgende dag gewoon op de training werd verwacht bij zijn contractuele club Cercle Brugge. Dit leidde tot een penibele situatie, waarbij Boi de inzet werd van de prestige van een zaakwaarnemer en de contractuele verplichtingen van Cercle. Na meer dan een week gekibbel kwamen beide teams een transferprijs overeen, waardoor Boi uiteindelijk toch de overstap kon maken.

Grote talenten

Als eerste grote talent is er de Braziliaan Vinicius ‘Vico’ Soares. Dit is een veertienjarige centrale middenvelder van Grêmio. Deze jonge speler is de jongste voetballer in het spelersbestand van Star Factory. Hij is hen vooral opgevallen door zijn uitstekende passing met de binnen- en buitenkant van zijn uitstekende rechtervoet. Zijn techniek en zijn buitengewoon spelinzicht maken zijn gebrek aan lengte meer dan goed.

Muhammed Muntari is het tweede talent op het lijstje. Dit is een sterke Ghanese spits van zeventien jaar die momenteel uitkomt voor de Golden Lions Soccer Academy. Dit is het eerste jaar dat hij voor deze ploeg uitkomt, tot vorig jaar kwam hij uit voor de Glow Lamp Soccer Academy van Nii Lamptey, een voetbalschool die opgericht werd door de Nederlandse club PSV. Deze speler heeft ondanks zijn aanzienlijke lengte een meer dan aanzienlijke technische bagage mee heeft gekregen. De combinatie van zijn lengte, techniek en daarbovenop nog eens zijn snelheid geven hem alles om een grote voetballer te worden. Het enige wat bij Muntari voor problemen kan zorgen, zijn de transferrechten van de speler. Muntari ligt maar half vast bij Star Factory, de andere helft behoort toe aan het Lions Share Player Management. Het getouwtrek van beide partijen zou wel eens in zijn nadeel kunnen spelen, mocht hij uitgroeien tot een solide speler.

Conclusie

Al bij al staat Star Factory ver voor een relatief jong bedrijf. In mijn ogen kan Star Factory blijven groeien, maar ze moeten dit stap voor stap blijven doen zodat er geen fouten zoals deze zomer gemaakt worden. Ook moet Star Factory misschien het Belgisch kantoor verder bemannen, om zo de begeleiding van spelers te vergemakkelijken. Nu is de kans op onderbezetting groot. Hoe dan ook, als ze zo door weten te gaan, kan Star Factory zomaar op een dag één van de grotere spelers onder de Europese zaakwaarnemers worden.

About Jelle