De pispaal van Eindhoven

Deze week was het weer eens raak voor Stanislav Manolev. PSV speelde namelijk een oefenduel tegen FC Eindhoven. Weinig interessant normaal gesproken, ware het niet dat het duel live werd uitgezonden door Eredivisie Live en dus heel PSV-minnend Nederland voor de buis zat. Met hoge verwachtingen, want met de nieuwe aankopen had PSV eindelijk weer een kampioensploeg op het veld staan. In de rust stond een hopeloos PSV echter op een 1-0 achterstand tegen FC Eindhoven.

Manolev lijkt PSV slechts leed bezorgd te hebben

Manolev lijkt PSV slechts leed bezorgd te hebben

De hoofdschuldige was natuurlijk snel gevonden: Stanislav Manolev. De Bulgaarse rechtsback is de ideale pispaal voor iedere supporter. Als je hem op een voetbalveld neerzet, dan draaft hij vanaf de eerste minuut door in zijn acties. In zijn hoofd legt hij een ongekende wilskracht aan de dag, maar onderweg naar zijn voeten gaat er vaak van alles mis. De miscommunicatie tussen zijn hoofd en zijn benen levert vaak een koddig gezicht op. Alsof er plots een goedwillende amateur tussen de profvoetballers is gestapt.

Sinds René van der Gijp dit ook heeft opgemerkt, is het ‘Manolevje’ een vast onderdeel geworden van het succesprogramma Voetbal International. Met zijn vaak merkwaardige acties is hij een garantie geworden voor lachsalvo’s door heel Nederland.

Oftewel: een ideaal slachtoffer om nederlagen in de schoenen te schuiven. Hij maakt iedere wedstrijd wel een paar slordige fouten, geeft een paar slechte passes en staat wel eens slecht te dekken. Dat vergroot je vervolgens heerlijk uit en dan mag het duidelijk zijn: Manolev is oorzaak van het slechte spel van PSV. Het kan namelijk geen toeval zijn dat PSV sinds hij is aangetrokken geen prijs meer heeft weten te winnen.

Toch moeten de PSV-supporters zich eens achter de oren krabben. De Bulgaarse rechtsback zou namelijk een cultheld moeten worden. Iedere supporter zou in Manolev iets moeten herkennen van zichzelf op een verloren zaterdagmiddag. Ze bezitten de wil om te heersen over het voetbalveld, maar tussen hoofd en voeten gaat het regelmatig mis, met knullige situaties als gevolg. Manolev geeft met zijn fouten de hoop aan de supporters dat zij ook mee kunnen doen met hun heilige PSV.

Zo slecht als de rechtsback soms lijkt, is hij echter bij lange na niet. Spelers als hij zijn goud waard voor een elftal. PSV is de laatste jaren vooral bevolkt door broodvoetballers, die meer aan hun eigen belang dachten, dan aan het belang van PSV. Manolev is echter een speler die iedere wedstrijd meer dan honderd procent geeft voor zijn elftal. Hij loopt uit balbezit de gaten dicht die zijn luiere ploeggenoten laten vallen en trekt in balbezit enorme gaten, waar andere spelers van kunnen profiteren.

Voor een linksbuiten is er ook niets erger dan het op moeten nemen tegen een type als Manolev. Lorenzo Ebecilio wordt ’s nachts regelmatig nat van het zweet wakker als hij terugdenkt aan de uitwedstrijd in Eindhoven. Negentig minuten lang moest hij achter de constant opstomende Bulgaar aanrennen. Als hij aanvallend dan eens de bal kreeg, had Ebecilio niet eens de energie om een actie te beginnen. De ijzeren wil en defensieve felheid van Manolev hadden hem geheel moedeloos gemaakt. Een ervaring die vele buitenspelers in de Eredivisie met hem delen. Speel je tegen Manolev, dan ga je geen prettige middag tegemoet.

De rechtsback van PSV is waarschijnlijk niet de meest getalenteerde voetballer van de Eredivisie, maar hij heeft een groot hart, dat de basis vormt voor zijn spel. Wat er ook gebeurt, Manolev zou het elftal nooit in de steek laten. Tevens is hij verdedigend een stuk sterker dan de beelden tijdens Voetbal International doen vermoeden. De ideale pispaal van PSV zou van zijn eigen fans een stuk meer krediet verdienen. Als iedereen bij PSV de topsportmentaliteit van Manolev had gehad, dan waren ze de afgelopen seizoenen namelijk gewoon kampioen geworden.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter