De liefhebber Kromkamp

Het werd misschien wel iets te miniem afgedaan in de media afgelopen week. Nee, ik heb het niet over de zwarte vlekken van Demy de Zeeuw, het bezoekje van Bert van Marwijk aan Den Haag voor Jens Toornstra of het mogelijk nieuwe, graflelijke uitshirt van Telstar. De aanstaande transfer van Jan Kromkamp van PSV naar Go Ahead Eagles had wat mij betreft wel wat meer uitgemeten mogen worden.


Foto door Maarten van Maanen

Go Ahead doet hiermee natuurlijk een geweldige zet. Kromkamp is ‘pas’ 31 en kan, zeker in de Jupiler League, nog jaren mee. De rechtsback, die ook op het middenveld inzetbaar is, kan met zijn ervaring voor het verschil gaan zorgen in Deventer. Niet alleen op het veld, maar ook in de begeleiding van jeugdspelers.

Maar dat was in mijn ogen nog niet eens het meest opmerkelijke. Een stap van PSV naar de Eagles. Dat is er nogal een. Van een vol Philips Stadion, naar uit in het Tata Steel Stadion voor drie man en een paardenkop. Van de Hertgang naar een trainingsveld waar je, bij wijze van spreken, de koeien eerst vanaf moet jagen. Van een kleedkamer met sauna en jacuzzi, naar eentje waar alleen de eerste vier spelers heet water uit de douchekop krijgen.

Wat ik nou eigenlijk wil zeggen? Dat Jan Kromkamp gewoon een ontzettende liefhebber is. Nog altijd. Geen arrogantie. Geen gezeik. Dat hij minder gaat verdienen: het zal wel. Dat de faciliteiten minder zijn: ook dat is overkomelijk. Dat hij meer aandacht zal gaan krijgen: geen probleem.

De rechtsback gaat lekker terug naar zijn jeugdliefde. De club vooruit helpen. Daar kan geen geld tegenop. En ach: Jan zit na zijn transfer naar Spanje waarschijnlijk toch al dik in de slappe was.

Leander Mascini
Meer lezen? Klik dan hier.

About Mascini

Leander is een schrijver, columnist, blogger én wielrenner. Hij schrijft wat hij vindt en is niet bang om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Niets ontkomt aan zijn vaak ongefundeerde kritiek. Zijn doel: de mensen vermaken. Zijn motto: spreken is zilver, schrijven is goud. Zijn droom: De Tour de France winnen.