De kunstjes van Maradona

Vandaag wordt de kraker tussen Duitsland en Argentinië gespeeld. Het is een wedstrijd tussen twee coaches die elkaars tegenpolen zijn. Joachim Löw is de ideale schoonzoon, terwijl Diego Maradona her en der laat zien dat hij een eenling is in het trainersgilde. Zijn capriolen hebben weinig met coachen van doen, maar het zijn die capriolen die hem een geweldig televisiefiguur maken. Voor zulke figuren kijk je naar het WK.

maradonatelegraph

Het is allemaal al veelvuldig besproken wat Maradona allemaal uithaalt tijdens de wedstrijd. Knuffelen vooraf, springen, schelden en tieren tijdens de wedstrijd. Continu uit zijn toegestane vak lopen, om de vierde official te overtuigen van het feit dat een overtreding op ‘zijn jongens’ nu toch echt wel geel verdient. Maradona is een attractie op zich.

Waar andere bondscoaches met man en macht een oase van rust proberen uit te stralen, daar is Maradona zijn extroverte zelf. Je zou eigenlijk een camera vast op hem moeten hebben staan, 90 minuten lang. Prachtige televisie is dat, wanneer hij weer eens ongegeneerd met zijn hand in zijn broek zit, op Al Bundy-achtige wijze. Zijn balbehandeling is ook nog steeds beter dan het merendeel van de voetballers op dit WK, en dat laat hij af en toe nog zien bij een ingooi. Een subtiel balletje buitenkant voet, zo in de handen van een speler. Je gaat er bijna van denken dat hij nog meekan op dit niveau.

De kunstjes van Maradona zijn voor velen wellicht arrogantie en een clowneske gewaarwording, maar vergeet het psychologische effect van zijn optreden niet. Bij Argentinië is Messi de ster, maar Maradona is nog altijd groter. Hij manipuleert op een manier die José Mourinho de laatste jaren heeft geperfectioneerd. Belangrijker nog, hij haalt zo de druk bij de spelers vandaan en legt deze volledig op zijn eigen schouders.

Hij mag dan geen coach zijn, Maradona weet heus wel waarom hij voor deze groep gezet is. Hij is het schild dat zijn spelers moet beschermen. Tactische kennis hoeft hij niet eens te hebben. Je hoeft die Argentijnen toch niet uit te leggen hoe je moet voetballen? Wanneer de teamspirit er is, dan komt het voetbal vanzelf. Al stel je Martin Palermo op.

Foto van Telegraph.co.uk

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino