De Boer is Ajax’ nieuwe Van Basten

Sinds Martin Jol Ajax heeft verlaten en Frank de Boer met goed voetbal het al geplaatste AC Milan B versloeg, regent het utopische woorden van Ajax-supporters die er van uitgaan dat ze wel eventjes kampioen worden. En de Europa Cup winnen natuurlijk. Het getuigt, net als de aanstelling van De Boer als hoofdtrainer, niet van een gezonde portie Amsterdamse bluf of lef, maar van naïef optimisme dat zo kenmerkend is voor de club. De geschiedenis herhaalt zich. Frank de Boer is de nieuwe Marco van Basten.

frankdeboer-vdwiel1

Drie redelijke wedstrijden hebben het bestuur van Ajax overtuigd dat ze Frank de Boer moeten aanstellen als hoofdcoach. Het leverde de onervaren trainer een meerjarig contract tot 2014 op. Frank de Boer wil zelf graag tien jaar lang hoofdtrainer zijn van Ajax. Dat lijkt hem wel wat. De Boer heeft echter pas vier jaar ervaring, niet eens als hoofdcoach. Hij was jeugdtrainer bij Ajax en assistent bij Oranje. Het vertrouwen is dan ook voorbarig.

De Boer heeft ongeveer hetzelfde profiel als Marco van Basten: een imposante carrière als voetballer, maar nauwelijks relevante ervaring voor zijn nieuwe baan. Van Basten kreeg na vier jaar als matige bondscoach het volste vertrouwen om Ajax aan gort te helpen. We zagen waar het toe leidde toen hij miljoenen te besteden kreeg om miskopen mee te doen. Van Basten had geen enkele ervaring op de transfermarkt (hij was immers altijd bondscoach geweest) en dat bleek een dodelijke combinatie met de vrijheid die hij kreeg van de club. Ajax likt nog steeds de wonden van zijn erfenis.

De aanstelling van De Boer laat zien dat Ajax niets heeft geleerd van het verleden en het rapport Coronel. Het rapport Coronel schrijft voor dat Ajax kiest voor één van onderstaande modellen:

1. Een sterke trainer met bewezen managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele betaald voetbal afdeling waaronder een hoofd scouting (model Louis van Gaal 1991-1997). In dit model dient de algemeen directeur een voetbalachtergrond te hebben.

2. een sterke technisch directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goede trainer. Deze trainer is uitsluitend verantwoordelijk voor de training, coaching, opstelling en tactiek van het eerste elftal. In dit model geeft de technisch directeur leiding aan de gehele betaald voetbal afdeling en bepaalt hij alle voetbaltechnische aanstellingen.”

Ajax heeft momenteel geen technisch directeur, tijdelijk moet Danny Blind die rol gaan vervullen. Blind heeft dan een dubbelrol. Enerzijds is hij de “baas” van De Boer als technisch directeur, maar tegelijkertijd is hij z’n ondergeschikte en grote vriend als assistent. Hoe kan van Blind de nodige professionele afstand worden verwacht als de resultaten daar om vragen? En kan van Blind worden gezegd dat hij over bewezen managementkwaliteiten beschikt, een minimum eis volgens het rapport?

deboer-elhamdaoui1

Net als Marco van Basten heeft Frank de Boer geen aantoonbaar relevante ervaring voor het hoofdtrainerschap van de meest beladen club van Nederland. De populariteit van De Boer en de goede resultaten die hij onlangs boekte geven hem op de korte termijn krediet, maar zegt eigenlijk maar weinig. Als De Boer Ajax geen kampioen maakt binnen anderhalf jaar is zijn rol binnen de club alweer uitgespeeld. Een belangrijke graadmeter voor het welslagen wordt De Boer’s bereidheid om jeugdspelers op te stellen en zijn transferbeleid.

De Boer kan succesvol zijn bij Ajax, maar de beslissing om hem aan te stellen blijft een gok. De voormalig international heeft als voordeel dat hij verdediger was: voormalige verdedigers zijn doorgaans betere trainers. De Boer kan zich bewijzen door definitief te breken met de cultuur van vriendjespolitiek onder onder zijn voorganger. Dat hij onlangs pleitte voor zijn broer en vriend Ronald als jeugdtrainer is alvast een verkeerd signaal. Voor Ajax is het hopen dat De Boer een toevalstreffer blijkt te zijn en de club structureel op een hoger plan brengt. De moeizame relatie met El Hamdaoui en Suárez voorspellen weinig goeds, maar misschien heeft hij deze interne strijd wel nodig om met de huidige cultuur de breken. De toekomst zal het uitwijzen.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas