De Boer is 28% beter dan Jol

Het is natuurlijk een beetje goedkoop om, een paar uur na het binnenslepen van de titel, te gaan roepen wat voor fantastische trainer Frank De Boer is. Maar als we de statistieken van De Boer eens vergelijken met Martin Jol, zien we pas echt hoe goed hij het heeft gedaan in het afgelopen half jaar. Waar Martin Jol gemiddeld slechts 1,88 punten per wedstrijd bij elkaar sprokkelde, haalde Ajax onder De Boer een riante 2,41 punten per wedstrijd in de competitie.

fdeboer

Jol en De Boer zaten precies evenveel en precies dezelfde Eredivisiewedstrijden op de bank bij Ajax (beide 17 duels, ze troffen dus beiden elke tegenstanders één keer). Dat geeft ons een unieke kans om een eerlijke vergelijking te maken tussen de prestaties van het team onder de beide trainers. Onder Frank de Boer speelde Ajax twee keer gelijk, onder Jol vijf keer. De Boer verloor twee keer, Jol drie keer. Jol haalde uiteindelijk 32 punten (1,88 per wedstrijd), De Boer 41 (2,41 per wedstrijd). Dat maakt zijn trainerschap uitgedrukt in punten 28% beter dan Martin Jol.

Gek genoeg is het doelsaldo bijna gelijk onder de beide trainers. Ajax scoorde onder leiding van De Boer evenveel als onder Martin Jol, namelijk 36 keer. Wel kreeg de ploeg iets minder tegendoelpunten (13) dan onder Jol (17). Ajax won met Jol slechts één keer met een enkel doelpunt verschil, terwijl onder De Boer vier keer werd gewonnen met het minimale verschil. Beide trainers wonnen vier keer met drie of meer doelpunten verschil.

Gelijke omstandigheden?

Hoewel beide trainers dezelfde wedstrijden coachten, was er in werkelijkheid natuurlijk geen sprake van gelijke omstandigheden. Luis Suárez, sterspeler van Ajax, was in dertien duels onder Jol goed voor zeven doelpunten en zeven assists. Hij speelde geen enkele competitiewedstrijd onder De Boer. Ook Urby Emanuelson – niet onbelangrijk – vertrok in de winterstop. Mounir El Hamdaoui scoorde onder Jol 11 doelpunten in de competitie, maar botste frontaal met zijn nieuwe trainer. Hij scoorde sindsdien nog maar twee keer.

Samengevat vielen drie belangrijke krachten weg, waaronder de twee topscorers. Dat moest De Boer opvullen met de jeugdspelers Nicolai Boilesen, Lorenzo Ebicilio en in mindere mate ook Aras Özbiliz. Er werden immers geen spelers aangetrokken in de winter. Frank de Boer maakte Siem de Jong en Miralem Sulejmani belangrijk, met als gevolg dat ze een veelvoud scoorden van hun productie onder Jol (onder Jol scoorden ze beide twee keer). Dat De Boer de totale productie van zijn elftal net als Jol op 36 wist te houden is goedbeschouwd een fantastische prestatie. De statistieken wijzen het uit: dit kampioenschap kunnen we toeschrijven aan één man. FRANK de BOER. Hulde!

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas