De beste voetbalartikelen van 2016

Het afgelopen jaar is er weer veel moois geschreven over voetbal. Wij hebben – met dank aan Daniel Oude – op een rij gezet wat volgens ons de leukste stukken van het jaar waren, en waarom. Veel leesplezier!  

Tactiek

Antonio Conte kroonde zich dit seizoen tot hipstertrainer van het jaar, vanwege zijn opzienbarende prestaties met Italië en Chelsea. Dat leverde een groot aantal lezenswaardige artikelen op, waarvan de Franse site Analyse Sport de meest gedetailleerde schreef. Op Catenaccio schreven we ook over de Italiaanse ploeg in aanloop naar het duel met België. VI kwam met een beschouwing van de 3-4-3 van Conte bij Chelsea.

Om direct van de zelfbevlekking af te zijn. Ene Pieter Zwart schreef over ‘voetbalrebel’ Jorge Sampaoli en zijn voetbalfilosofie (origineel onderwerp, schrijft hij anders nooit over). Lees hier deze analyse terug.

Door naar Ted Knutson, die een inzichtelijk artikel maakte voor trainers. Daarin worden de vier belangrijke eigenschappen die spelers moeten aanleren uitgewerkt. Voor coaches een échte aanrader.

De duiding van misschien wel de grootste tactische trend van 2016 kwam uit de pen van Michiel de Hoog. Met hulp van Liverpool-assistent Pepijn Lijnders legt hij gegenpressing uit. Geen zin in lezen? Onderstaand filmpje vat de belangrijkste informatie samen.

Data

Wat kunnen we met cijfers over de effectiviteit van schotlocaties? Ted Knutson doet suggesties hoe coaches dit kunnen verwerken in een trainingen. Een leerzaam artikel, met praktische toepassing.

Wanneer voetballers op hun top zitten, is door herhaaldelijk onderzoek inmiddels bekend. De vraag is echter hoe zich dit precies vertaalt naar het veld. Colin Trainor kwam met interessante inzichten over die vraag.

Het vrij briljante artikel waarin Michiel Jongsma op de site van Opta Pro uiteenzette hoe de Eredivisie qua stijl verschilde van andere Europese competities, mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken.

Mensen

Het jaar 2016 was ook het jaar van de doorbraak van Julian Nagelsmann. De jeugdige coach loodste 1899 Hoffenheim naar veiligheid en bleef in de eerste seizoenshelft ongeslagen. Michiel de Hoog tekende zeven voetballessen uit zijn mond op (ook Pepijn Lijnders kwam dit jaar met zeven lessen).

In maart verloor het Nederlandse voetbal zijn inspirator met het overlijden van Johan Cruijff. David Winner schreef vervolgens een formidabel artikel over de invloed van Cruijff en zijn discipelen. (Door Catenaccio werden de voetbalprincipes van de eeuwige nummer veertien op een rij gezet)

Dan een bijzonder verhaal van The Guardian over de Italiaanse verdediger Fabio Pisacane die op zijn veertiende een redelijk zeldzame spieraandoening kreeg maar toch de Serie A heeft gehaald. Absoluut de moeite van het lezen waard.

Nog niet klaar met lezen over inspirerende voetbalmensen in 2016? Dan biedt dit grote profiel over Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino uitkomst.

Voetbal en maatschappij

Een sterk verhaal over Frankrijk en hoe voetbal geacht wordt te verbroederen in een verdeeld multicultureel land. Na de aanslagen in Parijs en voor het EK kijkt het met de huidige problemen terug op het WK 1998 en de tijd sindsdien.

Narco, voetbal en hoe het Colombiaans voetbal er weer bovenop is gekomen. In dit stuk wordt het allemaal behandeld.

Ook leuk!

Hoe de Braziliaanse Carlos Kaiser twintig jaar lang iedereen liet geloven dat het een supervoetballer was door zo min mogelijk te voetballen en nooit te scoren

Deze Duitse journalist besloot om zich voor te bereiden op persconferenties van Pep Guardiola, zodat hij hem inhoudelijke vragen over voetbal kon stellen. Dit is wat er gebeurde.

We zullen vast een hoop over het hoofd hebben gezien, dus deel gerust de beste tips in de comments!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter