CollegeTour ‘Voetbalverslaggeving van de toekomst’

Volgende week donderdag 23 april staat de vierde CollegeTour van de afdeling journalistiek op Windesheim in het teken van voetbalverslaggeving van de toekomst. Lees de uitnodiging hier:

poster klein

Hoe kunnen we nieuwe verhalen vertellen over voetbal? Wat er is er nodig om een moderne, onderscheidende voetbaljournalist te worden? Tijdens deze Windesheim CollegeTour gaan we daarover in gesprek met drie innovatieve voetbalschrijvers; Michiel de Hoog (De Correspondent), Nikos Overheul (Opta Sports) en Thomas Boeschoten (Catenaccio.nl). Zij vertellen tijdens de bijeenkomst verhalen aan de hand van kleurrijke visualisaties van wedstrijddata, zoals schotenverhoudingen, de locaties van tackles en netwerken van passes. Ze laten zien welke romantische, grappige en tragische verhalen er in deze data verscholen liggen. Ook gaat het over hoe je voetbal kunt analyseren, en wat er nodig is om tot een onderscheidend artikel te komen. Waarom struikelde Mart Smeets over Mario Balotelli? En waarom wist Sneijder Van Persie bijna nooit te bereiken op het WK? Over deze – en vele andere – vragen gaan we op 23 april met elkaar in gesprek.

Ook aanwezig zijn bij het gesprek? Toegang is vrij. Heb je vooraf al vragen of gespreksonderwerpen die je graag besproken wilt zien? Stuur dan even een berichtje op twitter naar @catenaccio of mail thomas@catenaccio.nl.

Datum: 23 april 2015
Tijdstip: 14.00 – 15.30 uur
Locatie: Gebouw X, Campus Zwolle, zaal X1.77

Michiel de Hoog (1979) schrijft over sport en data voor De Correspondent. Hij studeerde Engels en geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Michiel schreef o.a. voor Het Parool en de Volkskrant, werkte bij discussieprogramma Buitenhof, en Radio 1.

Nikos Overheul (1986) is redacteur bij het toonaangevende voetbalblog Catenaccio.nl, waar hij tactische analyses en voorbeschouwingen schrijft. Nikos werkt bij Opta Sports, de officiële datapartner van de Premier League en de Eredivisie. Daar helpt hij televisieprogramma’s, kranten en websites met het gebruiken van voetbalstatistieken in journalistieke producten.

Thomas Boeschoten (1986) doceert datajournalistiek aan Windesheim en is oprichter van de Utrecht Data School (UU). Hij is uitgever van voetbalblog Catenaccio.nl en gebruikt datavisualisaties- en analyses om voetbalverhalen te vertellen.

2015-04-23 Poster Collegetour Voetbalverslaggeving van de toekomst-1

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas