Chelsea heeft trainer Bielsa op de korrel

Het gaat niet goed met Chelsea. Trainer André Villas-Boas heeft moeite om zijn selectie te laten voetballen op de manier die hij voor ogen heeft. Zijn selectie is de aanvallende stijl van de coach niet gewend. De resultaten vallen derhalve tegen, met als nieuw smetje op het seizoen het 1-1 gelijkspel thuis tegen Birmingham. Reden genoeg voor Chelsea om een vervanger te zoeken. Hierbij regelt voorzitter Roman Abramovich zelf de nieuwe oefenmeester, en heeft hij inmiddels contact gelegd met de Argentijn Marcelo Bielsa, de huidige, ietwat gekke coach van Athletic Bilbao. Is dat wel zo verstandig?


Bielsa moet in de ogen van Abramovich de nieuwe toptrainer aan het roer van zijn club worden. Hij is één van de weinige trainers in het Europese voetbal die bij een kleinere club zit en niet voor meerdere jaren vast ligt, en tevens aantoonbaar succes heeft met de speelwijze van zijn teams.  Zodoende kost hij relatief gezien minder geld dan een trainer van een echte topclub, en is het risico dat Abramovich loopt minder groot.

De steenrijke Rus heeft geleerd van zijn vorige charmeoffensief, die de Portugees Villas-Boas naar Londen bracht. Deze heeft een riant hoge afkoopsom in zijn contract opgenomen, die meer dan vijftien miljoen euro bedraagt. Abramovich verwacht dat Bielsa met beduidend minder eisen komt.

Inmiddels heeft het management van Chelsea contact gelegd met de Argentijn. Zij zijn echter niet de enige club die de ontwikkeling van Bielsa en zijn team volgen, heel Europa weet inmiddels de weg naar San Mamés te vinden.

Attractief
Onder Bielsa is de Baskische ploeg verworden tot een van de meest attractieve teams van Europa. Zijn aanvallende speelstijl en energieke manier van coachen leverden hem in het verleden al de bijnaam ‘El Loco’ op. Hij draagt die bijnaam met verve. Nooit of te nimmer zal Bielsa afwijken van zijn voetbalopvattingen. Hij is een trainer die eerst aanvalt, en pas daarna denkt aan verdedigen. Het valt de Argentijn te prijzen. Hij is een liefhebber. Liefhebbers, ongeacht ze nu winnen of verliezen, blijven trouw aan hun stijl. Hij is wat Roger Federer voor het tennis is. De voetbalwereld zou hem moeten koesteren. Waren er maar meer van dit soort trainers.


Chileens succes
Zijn meest bekende resultaten haalde Bielsa met het Chileense nationale team, waardoor hij door het hele land op handen gedragen wordt. Daar zaten ook dieptepunten bij, zoals de 0-3 thuisnederlagen tegen Paraguay en Brazilië, beiden negatieve records voor Chili. Maar de hoogtepunten zijn veel belangrijker gebleken. Chili won voor het eerst van Argentinië, zag een aantal talenten in rap tempo opgroeien, en wist de eindronde van het WK 2010 te behalen, waar het bijna Spanje naar huis stuurde in de groepsronde, en vervolgens uitgeschakeld werd in de achtste finale door Brazilië. Door deze prestaties is de Argentijn een culticoon geworden. Helaas voor de Chilenen bleek ook hier dat hij een man van principes is. Zo liet Bielsa in een vroeg stadium al weten dat hij zou opstappen, mocht Jorge Segovia de nieuwe bondspresident worden. Toen Segovia onverhoopt toch werd verkozen, vertrok Bielsa, ondanks de duizenden smeekbedes van het Chileense volk.

Innovatie
Bielsa is een innovatieve trainer. Hij weigert om interviews te geven, maar neemt tijdens persconferenties uitgebreid de tijd voor de vragen van journalisten. Daardoor duurt een persconferentie onder zijn leiding soms wel drie of vier uur, omdat hij met journalisten urenlang kan praten over speelstijlen, spelers en teams.  De Argentijn is tevens een fervent verzamelaar van voetbalvideo’s, waarop hij teams en spelers kan bestuderen. Zo heeft hij diverse aspecten van de vermaarde trainer Lobanovsky overgenomen, zoals het apart trainen van bepaalde groepen spelers, en het afwisselen met alternatieve trainingsvormen.

Opmars
Dat Bilbao onder zijn leiding aan een opmars bezig is, is net zo verrassend als de keuzes die de eigenzinnige trainer soms maakt. Bielsa bracht verschillende wijzigingen aan in de selectie van de Basken; Javi Martinez schoof een linie naar achteren om als voetballende verdediger te gaan fungeren en Oscar De Marcos, voorheen een aanvallende middenvelder, werd linksback. De eerste maanden waren moeizaam, geïllustreerd door matige resultaten in de competitie en een blessure bij aankoop Ander Herrera. Daarna volgde echter de ommekeer, met winstpartijen tegen Paris Saint-Germain, Osasuna en Sevilla, en gelijke spelen tegen Valencia en Barcelona. In de competitie mengt Bilbao zich inmiddels in de strijd om Champions League-voetbal. Het staat tevens in de zestiende finales van de Europa League, en speelt de finale van de Spaanse beker. Oude tijden herleven in Baskenland, met sprankelend voetbal op de koop toe. Fans en voetballiefhebbers staan in de rij om de ploeg te zien voetballen. Het is de verdienste van een geniale gek, een ‘loco’, een liefhebber, die gekoesterd zou moeten worden.

Nadenken
Bielsa heeft zijn ploeg op de rails gekregen. Hij heeft ze laten geloven in een visie, zijn visie, en  weet de sterktes van de ploeg perfect uit te spelen. Het zijn factoren die bij de huidige Chelsea-trainer ontbreken. Wellicht dat Abramovich daarom in hem de ideale kandidaat ziet om wél aanvallend voetbal te brengen. Echter, doet de Russische voorzitter daar wel goed aan?

Aan de trainer Bielsa kleven ook haken en ogen. Hij zal altijd zijn eigen weg volgen, ook al staat zijn spelers dat niet aan. Zo zullen zijn ploegen altijd aanvallend voetbal proberen te brenge, en dat is net iets waar het momenteel botst bij Chelsea. Waar Villas-Boas nog toegeeflijk is en ingebonden is over de verdedigende lijn van de ploeg, daar zal Bielsa geen centimeter wijken, wat voor nog grotere spanningen in de selectie kan zorgen. Het Engelse voetbal, zo leert de geschiedenis, is moeilijk te veranderen, zeker door een buitenlander. Fabio Capello werd er laatst nog slachtoffer van. Daarom zal de Argentijn nog wel een keer nadenken voordat hij naar Londen verkast.

Tot die tijd kan de voetballiefhebber nog zijn hart ophalen in Baskenland, waar Bielsa en Athletic Bilbao oude tijden laten herleven.

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe Bielsa Barcelona in toom hield.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino