Catenaccio voorspelt Eredivisie

Vandaag is het alweer tijd voor de aftrap van een nieuw seizoen in de Eredivisie en dus is het aan de kenners om weer te gaan voorspellen. Wie wordt de nieuwe kampioen? Wie degradeert er dit jaar? Wie wordt er topscorer? Wij van Catenaccio doen daar natuurlijk graag aan mee en dus geven enkele van onze redacteurs een voorspelling voor het nieuwe seizoen. Maar wat gaat dit seizoen volgens jouw brengen?

Wie mag dit jaar de felbegeerde schaal omhoog houden?

Wie mag dit jaar de felbegeerde schaal omhoog houden?

Pieter:
1. Ajax
2. FC Twente
3. PSV
4. AZ
5. SC Heerenveen
6. Feyenoord
7. FC Utrecht
8. FC Groningen
9. NAC Breda
10. Roda JC
11. Heracles Almelo
12. NEC
13. Willem II
14. VVV-Venlo
15. Ado Den Haag
16. De Graafschap
17. Vitesse
18. Excelsior

Titelstrijd: Ook dit jaar wordt de titelstrijd weer ongelofelijk spannend. Ik verwacht dat PSV al vroeg in het seizoen afstand zal nemen van het onrustige Ajax. Na de winterstop komt Ajax echter weer ouderwets op gang en worden uiteindelijk met een kleine voorsprong kampioen. FC Twente passeert PSV ook nog in de slotfase, omdat de selectie van PSV teveel uit middelmaat bestaat.

Degradatie: Ook onderin de Eredivisie gaat er weer enorm gestreden worden om de posities net boven de degradatiestreep. Voor deze onderste plaatsten komen volgens mij de zes onderste teams in mijn voorspelling in aanmerking. Excelsior zal enkele malen weten te stunten, maar uiteindelijk tekort komen. Het jonge Vitesse en het net gepromoveerde De Graafschap gaan ook tot het laatste moment strijden om niet te degraderen, maar winnen het op kwaliteit van Excelsior.

Topscorer:
Luis Suarez wordt, als hij blijft, natuurlijk weer topscorer van Nederland. Mocht hij vertrekken, dan tip ik Mounir El Hamdaoui, die de afgelopen jaren op Suarez na sowieso het meeste scoort van de Eredivisie. Dit zal in het aanvallend ingestelde Ajax niet veel anders zijn. Ook Janko, Berg, Dost en Van Wolfswinkel gaan eindigen rond de twintig doelpunten.

Gino:
1. PSV
2. FC Twente
3. Ajax
4. AZ
5. Feyenoord
6. FC Utrecht
7. SC Heerenveen
8. Roda JC
9. NAC Breda
10. FC Groningen
11. Vitesse
12. NEC
13. Heracles Almelo
14. VVV-Venlo
15. Willem II
16. ADO Den Haag
17. De Graafschap
18. Excelsior

Titelstrijd: PSV toont aan, na vorig seizoen een jaar vol onrustigheden beleefd te hebben, dit seizoen de sterkste van het land te zijn. Ze hebben een uitgebalanceerde selectie met veel scorend vermogen en diepgang op het middenveld. Daarnaast verwacht ik dat de selectie van Ajax teveel onzekere factoren heeft voor het kampioenschap, zeker met het verlies van Pantelic, die het uitstekend heeft gedaan, en het aantrekken van het ‘kruidvaatje’ El Hamdaoui. Anita en Van Der Wiel zullen moeten bevestigen dit seizoen, en die verantwoordelijkheid kan zwaar wegen op jonge spelers. Twente daarentegen heeft een berekende zet gedaan door Preud’homme aan te stellen, en heeft zich op meerdere posities enorm versterkt. Het verlies van Ronnie Stam, Blaise N’Kufo, Kenneth Perez en Miroslav Stoch is prima opgevangen. Echter zullen zij ook de nodige opstartproblemen kennen, door het aantal nieuwelingen. AZ en Feyenoord dan tot slot, zullen een zwaarbevochten strijd leveren om plek vier. Feyenoord komt op het einde tekort door de jeugdige leeftijd van de selectie, waar AZ een aantal ervaren pionnen heeft die het elftal dragen.

Degradatie: Heel weinig is er te verwachten van Heracles Almelo. Ik heb totaal niks met Peter Bosz, dus vandaar dat ik verwacht dat Heracles vorig seizoen ‘gepiekt’ heeft. Ook het verlies van Bas Dost gaat zwaar wegen. Toch komen ze niet in degradatiegevaar, aangezien de kwaliteit van de rest van de selectie nog voldoende is. Het degradatiespook laat zich nadrukkelijk zien bij Willem II, ADO, De Graafschap en Excelsior, oftewel de ‘usual suspects’. Willem II zal na jaren van onzekerheid de weg naar boven net op tijd vinden en zo zelfs nacompetitie afwenden door een uitstekend slot. ADO en De Graafschap moeten opletten dat zij zich niet te vaak verstappen, want dan kan Excelsior wellicht nog wat uitrichten. Echter, de ploeg uit Kralingen is, zelfs met versterkingen van Feyenoord, de zwakste van de Eredivisie.

Topscorer: Ook ik kies Luis Suarez als gevaarlijkste kanshebber. Hij maakt er wel weer een reeks tegen zwakkere broeders, waardoor hij met ruime voorsprong deze titel pakt. Maar onderschat de capaciteiten van Marcus Berg niet. De Zweed heeft in Duitsland bijgeleerd en kent het Nederlandse voetbal al, zal dus weinig aanpassingsproblemen hebben. Van Marc Janko verwacht ik nog niet zoveel, die komt tot maximaal 15 doelpunten. Interessant wordt het om te zien hoe de jongelingen van Feyenoord het gaan doen in de spits, die kunnen verrassen vanwege het gebrek aan een scorer met reputatie.

Jasper:
1. PSV
2. Ajax
3. FC Twente
4. AZ
5. FC Utrecht
6. Feyenoord
7. SC Heerenveen
8. Roda JC
9. FC Groningen
10. NAC Breda
11. NEC
12. Heracles
13. VVV-Venlo
14. Ado den Haag
15. De Graafschap
16. Willem II
17. Excelsior
18. Vitesse

Titelstrijd: Het is een jaar waarin twee ploegen kampioen moeten worden, Ajax en PSV hebben beiden een coach die aan hun tweede seizoen beginnen en de smoesjes van een overbruggingsjaar kunnen de supporters dan ook gestolen worden. PSV word denk ik uiteindelijk kampioen doordat een blessure geen verzwakking voor het elftal betekent. FC Twente zal dit jaar niet om de titel kunnen meedoen, de druk plus het feit dat men nu de CL erbij krijgt zal uiteindelijk resulteren in een mindere positie op de ranglijst. Ajax heeft misschien wel de sterkste elf van de eredivisie maar bij het wegvallen van een topspeler gaat het niveau van het elftal meteen drastisch omlaag.

Degradatie: Ik denk dat niet Excelsior maar Vitesse dit seizoen degradeert. Bij Excelsior zal er na een verlies niet gewanhoopt worden, bij FC Hollywood aan de rijn is het tegenovergestelde van kracht. Toch liggen de kwaliteiten van de nummer dertien tot en met achttien erg dicht bij elkaar, het belooft dan ook een spannende degradatiestrijd te worden.

Topscorer: Suarez behoeft natuurlijk geen uitleg… Bij een vertrek van Suarez verwacht ik dat Berg de topscorerstitel wint, Berg is namelijk een goalgetter pur sang!

Justin:
1. PSV
2. FC Twente
3. Ajax
4. SC Heerenveen
5. FC Utrecht
6. Feyenoord
7. AZ
8. Roda JC
9. FC Groningen
10. Heracles Almelo
11. NEC
12. NAC Breda
13. De Graafschap
14. Vitesse
15. Willem II
16. ADO Den Haag
17. VVV Venlo
18. Excelsior

Titelstrijd:
De titelstrijd zal wederom zeer spannend worden waarbij FC Twente zeker weer tot het einde mee zal strijden. Toch zal PSV aan het langste eind trekken. Zij hebben hun selectie dusdanig versterkt dat ik ze daartoe wel in staat zie. FC Twente zal met de nieuwe voorhoede het wederom heel erg goed doen en zal het PSV tot aan de laatste speeldag lastig maken. En Ajax? Ajax zal helaas weer tekort komen vrees ik, net als vorig jaar zullen ze aan een inhaalrace moeten beginnen en uiteindelijk tekort komen.

Degradatie: Ook de degradatiestrijd gaat zeer interessant worden. Elke club van plaats 13 tot 18 zie ik in staat om rechstreeks te degraderen maar toch zal het Excelsior worden. Ze hebben een zeer onervaren ploeg en hoewel dat soms niet eens nadelig hoeft te zijn vrees ik dat ze roemloos ten onder zullen gaan. VVV heeft teveel sleutelspelers verloren en zal daarom zich in de playoffs moeten handhaven terwijl ook ADO tekort komt om playoffs te ontlopen. Maar zoals gezegd, ook ploegen als Willem II, De Graafschap en Vitesse zullen uit moeten kijken voor het ‘degradatiespook’.

Topscorer: Marcus Berg gaat PSV kampioen maken en wordt daarnaast ook topscorer. Daarnaast zal ook Janko bij Twente er veel gaan maken denk ik, met Bajrami en Ruiz naast hem zal hij ongetwijfeld veel goals gaan maken. En Suarez? Ik denk dat de kans redelijk groot is dat hij in de winterstop weg gaat, als Ajax namelijk zoals ik voorspel een zwakke eerste seizoenshelft zal doormaken zie ik de Uruguyuaan niet langer blijven. Mocht hij wel blijven dan denk ik dat het nog niet zo makkelijk wordt met de nieuwe aankoop El Hamdaoui aan zijn zijde, die ook nog eens de neiging heeft om een teamgenoot over het hoofd te zien.

Jeroen:
1. Ajax
2. FC Twente
3. PSV
4. AZ
5. Feyenoord
6. FC Utrecht
7. SC Heerenveen
8. Heracles Almelo
9. FC Groningen
10. Roda JC
11. NEC
12. NAC Breda
13. VVV Venlo
14. Vitesse
15. Willem II
16. ADO Den Haag
17. De Graafschap
18. Excelsior

Titelstrijd: Ajax zal dit jaar eindelijk zijn derde ster op het shirt mogen naaien. Nadat alle wk-gangers hersteld en weer in topvorm zijn, zullen ze een onstuitbare opmars naar de top van de ranglijst maken. FC Twente heeft met Mark Janko en Bryan Ruiz twee scorende aanvallers in het team, maar komt nét te kort om Ajax van de titel af te houden. Ondanks alle goede versterkingen van PSV zal de Eindhovense club afhaken rond maart. Feyenoord en AZ hebben dat al twee maanden eerder gedaan en zijn sindsdien bezig in een gevecht voor de 4e en 5e plaats.

Degradatie: Excelsior gaat gewoon kansloos degraderen, terwijl de Graafschap het net niet gaat redden in de degradatie playoffs. ADO redt echter wel het vege lijf en blijft behouden voor de Eredivisie. Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn, want het hele seizoen zijn er problemen in de selectie met als hoogtepunt het beëindigen van Ricky van den Bergh zijn carrière.

Topscorer: Natuurlijk Luis Suarez, hij is gewoon verreweg de beste spits die in de Eredivisie rondloopt. Eigenlijk al te goed voor dit niveau. Het is echter goed dat hij nog één jaartje blijft, want met 40 goals in één seizoen zal hij de aandacht van onder andere Barcelona en Real Madrid trekken. Bryan Ruiz zal ook weer een goed seizoen draaien, mits hij niet in de winterstop weggekocht wordt door een Europese (bijna) topper.

Jordy:
1. PSV
2. Ajax
3. FC Twente
4. FC Utrecht
5. Feyenoord
6. SC Heerenveen
7. AZ
8. FC Groningen
9. NEC
10. NAC Breda
11. Roda JC
12. Heracles
13. VVV Venlo
14. Vitesse
15. De Graafschap
16. ADO Den Haag
17. Willem II
18. Excelsior

Titelstrijd: PSV heeft dit jaar veruit de beste selectie. Op kwaliteit is er niets ingeleverd want Timmy Simons, André Ooijer, Andy van der Meyde en Dirk Marcellis waren geen meerwaarde voor PSV. Voor deze vier hebben ze vier spelers gehaald die wél potentiele basisspelers zijn en iets toe kunnen voegen aan PSV. Over Marcelo ben ik nog niet zo overtuigd maar Hutchinson, Berg en Lens gaan zeker iets toevoegen aan PSV. Ajax is titelkandidaat nummer twee maar zullen net zoals altijd weer te wisselvallig zijn en FC Twente krijgt nu te maken met ploegen die veel liever van ze willen winnen dan vorig jaar.

Degradatie: Excelsior heeft natuurlijk niets in de eredivisie te zoeken als derde club van Rotterdam en zal met het schaamrood op de lippen weer degraderen. Willem II en ADO Den Haag gaan play offs voor degradatie spelen dit jaar waardoor De Graafschap zich handhaafd. Voor de Tilburgse club moet het doek nu toch eens een keer gaan vallen en ADO heeft zowat de hele voorhoede (Milic, Oper, Soltani en Powel) verloren waardoor ze het heel moeilijk gaan krijgen.

Topscorer: Daar kan ik niet omheen, Suárez is met afstand de beste speler van de Eredivisie en dat gaat hij ook dit seizoen bewijzen mits hij bij Ajax blijft en niet voor het grote geld gaat. Wanneer Suárez toch vertrekt dan wordt Marcus Berg in het goed draaiende PSV topscorer met El Hamdaoui in zijn kielzog.

Barend:
1. PSV
2. Ajax
3. FC Twente
4. Feyenoord
5. AZ
6. FC Utrecht
7. FC Groningen
8. SC Heerenveen
9. Roda JC
10. NEC
11. NAC Breda
12. Vitesse
13. VVV-Venlo
14. Willem II
15. Heracles Almelo
16. ADO Den haag
17. De Graafschap
18. Excelsior

Titelstrijd: De titel zal gewonnen worden door PSV, dat simpelweg de breedste en meest uitgebalanceerde selectie heeft. Enkele goede, gerichte aankopen werden er gedaan en de oudjes verlieten de club. Met Lens, Berg en Dzsudzsak voorin moet PSV voor de nodige goals kunnen zorgen, terwijl Maza en Marcelo de boel achterin ook potdicht houden. Een middenveld met Afellay (mits hij blijft), Engelaar, Bakkal, Toivonen en Hutchinson biedt genoeg opties en veel kwaliteit. Ajax zal het net als vorig seizoen moeten hebben van Suarez. Zijn kompaan Pantelic is weg, maar met El Hamdaoui is daar een goede speler voor teruggekomen. Als Suarez blijft kan Ajax kampioen worden, zonder hem gaat het heel moeilijk worden en zou een club als Feyenoord of AZ ook gevaarlijk kunnen worden voor de Amsterdammers. Aanvallend erg weinig stootkracht daar dus. Twente is niet aanduidend minder, maar nog zo’n superseizoen als de vorige voetbaljaargang zie ik niet gebeuren. Een flinke portie geluk en de vele beslissende momenten van Ruiz waren erg belangrijk, en mocht alles weer meezitten dit seizoen, dan kan het natuurlijk altijd dat Twente aan het einde van de rit weer bovenaan staan.

Degradatie: Excelsior heeft geen Eredivisiewaardige selectie, en daar kan ook de goede trainer Pastoor weinig aan veranderen. De Rotterdammers liggen er sowieso al uit. Enige andere kanshebbers voor degradatie zijn de clubs t/m plek twaalf. Vitesse heeft ontzettend veel kwaliteit moeten inleveren en kan net aan elf goede spelers opstellen. Bij blessures heeft de club een verschrikkelijk groot probleem.

Topscorer: Als Suarez bij Ajax blijft, wordt hij topscorer van de Eredivisie. Hij is ontzettend doelgericht en heeft jaar in jaar uit aangetoond over hoeveel klasse hij beschikt. Mocht hij onverhoopt toch nog naar een andere club verkassen, dan kan Marc Janko zeker ook topscorer worden. Hoe hij het zal doen in de Eredivisie is nog moeilijk te voorspellen, maar een voormalig Bronzen Schoen-winnaar moet toch zeker topscorer van de Eredivisie kunnen worden. Hij heeft het in zich.

Menno:
1. PSV
2. Ajax
3. FC Twente
4. AZ
5. Feyenoord
6. FC Utrecht
7. SC Heerenveen
8. FC Groningen
9. Roda JC
10. Heracles
11. NAC Breda
12. ADO Den Haag
13. NEC
14. VVV Venlo
15. Willem II
16. De Graafschap
17. Vitesse
18. Excelsior

Titelstrijd:Het zal dit jaar weer gaan tussen Twente, Ajax en PSV. Dit zijn de clubs met het meeste geld en de meest ervaren spelers. Ajax lijkt in het voordeel gezien de fantastische tweede seizoenshelft vorig jaar, maar zal waarschijnlijk flink lijden onder het afgelopen WK. De belangrijke spelers zijn uitgeput en hebben zich bovendien in de kijker gespeeld bij internationale topclubs. Mochten Stekelenburg, Suarez en/of Van der Wiel vertrekken, staan de Amsterdammers voor een groot probleem. FC Twente lijkt goed te hebben ingekocht, maar moet nog wel hopen spelers als Ruiz en Douglas de club trouw blijven. Bovendien zullen de nieuwe aanvallers Janko en Bajrami nog moeten worden ingepast en is het de vraag of het middenveld Kenneth Perez meteen kan doen vergeten. PSV had in mijn ogen vorig seizoen al de beste selectie en is er alleen maar op vooruit gegaan. Met de komst van de nieuwe aanvallers Lens en Berg mag je verwachten dat de ploeg elke wedstrijd gaat scoren. De verdediging staat al jarenlang goed bij PSV en daarom verwacht ik dat de Eindhovenaren dit jaar hun 22e kampioenschap zullen binnenslepen.

Degradatie: Excelsior heeft boven verwachting gepresteerd door Sparta te verslaan in de play-offs, maar heeft niets te zoeken in de Eredivisie. Spelers die vorig seizoen nog op de bank zaten bij Feyenoord A1 zullen er niet voor zorgen dat deze club nog een jaar op het hoogste niveau mag spelen. Mede-promovendus De Graafschap zal het ook zwaar krijgen, maar deze selectie zou in staat moeten zijn in ieder geval Excelsior onder zich te houden. De nieuwe spits Poepon zal er zeker weer tien maken en daarmee belangrijke punten binnenslepen. De financiële crisis in het voetbal heeft onder andere Vitesse hard geraakt en heeft gezorgd voor een flinke verzwakking van de selectie. Een slechte seizoensstart zal wel eens een zwaar seizoen kunnen betekenen voor FC Hollywood aan de Rijn.

Topscorer: Luis Suarez is de gevaarlijkste speler van de Eredivisie, die elke wedstrijd wel een kans krijgt. Mocht hij zijn stijgende lijn voortzetten, gaat hij dit jaar weer ruim boven de dertig goals eindigen. Voorwaarde is wel dat hij een goede klik ontwikkelt met Mounir El Hamdaoui, zoals hij dat ook had met Marko Pantelic. Mocht Suarez alsnog verkocht worden, waar ik niet vanuit ga, zal het voor de topscorerstitel gaan tussen de eerste spits van PSV(d.w.z. Toivonen, Koevermans, Berg of Lens) en Marc Janko, die in Oostenrijk al heeft bewezen doelpunten te kunnen maken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter