Cassano voetbalt waarschijnlijk niet meer

Antonio Cassano werd afgelopen weekend met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De spits van AC Milan had last van verlammingsverschijnselen en voelde zich niet lekker. Inmiddels meldt het Italiaanse persbureau ANSA dat de Italiaan een beroerte heeft gehad. Mocht dit zelfs ook maar de lichtste variant zijn, bekend als een ischemische beroerte (TIA), dan is intensieve begeleiding van de mens Cassano een noodzaak. De voortekenen zijn niet gunstig: Zijn carrière als voetballer is naar alle waarschijnlijkheid voorbij.

Wat de ernst van deze beroerte is, is niet meteen duidelijk. Zijn club, AC Milan, laat hier weinig over los. Wel wordt gezegd dat er een verbetering merkbaar is in zijn medische conditie, zozeer dat hij vandaag (dinsdag) aan nieuwe testen onderworpen wordt. Dat stemt in ieder geval hoopvol.

Maar zelfs als Cassano de meest lichte variant van een beroerte heeft gehad, een zogeheten TIA, dan staat hem een heel revalidatieproces te wachten, waarbij de kans op terugval en depressie groot is. Uit onderzoek blijkt dat een derde van alle personen die een beroerte hebben gehad, depressief wordt. Bij een emotioneel persoon als Cassano zal dit extra gevaarlijk zijn.

Daarnaast is er de schade in de hersenen zelf. Dit kan op twee manieren gebeuren; in de taaldominante hersenhelft, waardoor functies zoals spraak en herkenning aan worden getast en in de niet-taaldominante hersenhelft, waardoor er emotionele veranderingen optreden bij de getroffen persoon. De hersenbeschadiging die optreedt tijdens de beroerte is onherstelbaar.

Deze schade, gecombineerd met de herstelperiode die de rest van het lichaam nodig heeft om weer gezond te worden, hebben ongetwijfeld een grote invloed op de verdere voetbalcarrière van Cassano. Hij zal waarschijnlijk nooit meer op niveau kunnen voetballen.

Het is voor AC Milan de tweede speler in nog geen drie maanden tijd die met een carrièrebedreigende situatie wordt opgenomen in het ziekenhuis. Eerder bleek Gennaro Gattuso een verlamming van een gezichtszenuw te hebben, waardoor hij onder meer dubbel ziet en niet kan sporten.

Hopelijk is de situatie van Cassano minder erg dan de voortekenen, en herstelt hij volledig van deze beroerte. Zijn kleurrijke persoonlijkheid mag simpelweg niet zomaar verloren gaan.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino