Buitenlandse talenten helpen Feyenoord niet verder

Het is weer eens feest in Rotterdam. Leo Beenhakker is er namelijk, zij het voor de laatste keer, weer eens geslaagd twee fantastische toptalenten binnen te halen in Rotterdam. Krisztian Simon is de vleesgeworden verlosser van de Rotterdammers, terwijl Ryo Miyaishi de verbeterde versie is van Maradona. De wedstrijd van woensdag is in principe ook al in the pocket. Althans, als we de reacties van de Feyenoord-supporters moeten geloven.

Het legioen toont zich verheugd met de komst van Simon

Het legioen toont zich verheugd met de komst van Simon

De aankopen voegen echter, hoe talentvol ook, niets toe aan de selectie van Feyenoord. Met Bruins, Biseswar, Cabral, El Ahmadi, Mokotjo, Van Haaren en Wijnaldum heeft Feyenoord namelijk al een stortvloed aan jonge, creatieve spelers in dienst. Het gebrek van deze spelers zit hem niet in talent, wat ze in overvloed hebben, maar in ervaring. Ze zijn niet in staat het elftal te dragen in een lastige uitwedstrijd. Daar zit het probleem van dit Feyenoord.

Wat Feyenoord daadwerkelijk nodig heeft zijn harde werkers, die voorop gaan in de strijd. Een jongen met ervaring in de Eredivisie, die hij over kan brengen op zijn medespelers. Een leider op, maar ook buiten, het veld. Iemand die de ploeg op de schouders neemt, waardoor er een last zou vallen van de tere schoudertjes van de jonge talenten. Een echte winnaar, die niet te beroerd is bij een achterstand iemand onder de zoden te schoppen of een medespeler uit te kafferen. Al was het alleen maar om een signaal af te geven en de ploeg weer op scherp te krijgen.

Wat dat betreft is Gill Swerts, die de club Feyenoord bovendien al kent, een veel betere aankoop, dan de twee talentjes. Swerts is een harde werker, die bovendien al een seizoen lang op een hoog niveau gespeeld heeft in zijn tijd bij AZ. Veel mensen zijn namelijk vergeten dat hij meespeelde in de defensie van AZ, die amper tegengoals incasseerde en de basis vormde voor het kampioenschap van de club uit Alkmaar. Hij zou er dus wel niet helemaal niets van kunnen. Natuurlijk is hij geen absolute wonderdoener, maar met zijn werkethiek kan hij Feyenoord zeker punten op gaan leveren.

Het lot van de aanvallende aanwinsten is echter nu al bezegeld. De kans dat ze Feyenoord namelijk daadwerkelijk naar een hoger plan tillen is nihil. Wat dat betreft is de vergelijking met Dzsudzsák zeer interessant. De Hongaar wist namelijk PSV wel direct na zijn komst naar een hoger niveau te tillen. De linksbuiten kwam echter binnen in een geoliede machine en vond mensen als Simons achter zich, die bereid waren de gaten in zijn rug dicht te lopen. Tevens werd hij bij PSV direct goed opgevangen door de mensen binnen de club.

Hoe anders is het bij Feyenoord. Ze spelen met een jong team, waarin de meeste spelers de wedstrijdjes vooral voor zichzelf spelen. Op de juiste dekking in de rug hoeven Simon en Miyaichi niet te rekenen. Ze worden in de voorhoede volledig aan hun lot overgelaten, net zoals nu met een ander groot talent als Wijnaldum gebeurt. Hierdoor is hij geen moment in staat zijn talent optimaal te ontwikkelen. Hij zit gevangen in het systeem, terwijl paradoxaal genoeg wel van hem verlangd wordt dat hij de kar trekt.

Eenzelfde lot wacht de nieuwe aankopen. Negentig minuten lang geïsoleerd op de vleugel je wedstrijdjes draaien, misschien vijf bespeelbare ballen krijgen. Een voorzet geven is ook doelloos, aangezien je spits nog nooit een goal met zijn hoofd maakte en dat ook niet van dwergen als Wijnaldum, Bruins en Mokotjo verwacht kan worden. De rest van de tijd kunnen de supertalenten verdoen met grassprietjes tellen. Ze zijn namelijk niet gekomen omdat ze zo graag voor Feyenoord willen spelen, ze willen enkel zichzelf in de etalage spelen.

Feyenoord heeft strijd nodig, in plaats van jong talent

Feyenoord heeft strijd nodig, in plaats van jong talent

Maar misschien, als ze heel veel geluk hebben, zit er thuis tegen Willem II, De Graafschap of Heracles een doelpuntje in voor de verlossers van Feyenoord. Het legioen zou de spelers omarmen en nooit weer loslaten. Totdat ze in de zomer doorstomen naar het volgende station in hun voetbalcarrière. Voor Feyenoord zit er echter geen enkel belang in deze deals, hoezeer het legioen dit ook zal wensen.

Foto’s met dank aan Michael de Wit.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter