Berg moet een voorbeeld nemen aan Pellè

Het was een schrijnend moment in Eindhoven. Spits Marcus Berg had zojuist met een prima treffer ervoor gezorgd dat PSV plots weer vol in de titelstrijd verwikkeld was. Hij vierde dit door het publiek, dat hem maandenlang had uitgefloten, met zijn vinger tot stilte te manen. Dit alles gebeurde in zijn laatste thuiswedstrijd voor PSV.

Berg maant het publiek in Eindhoven tot stilte

Berg maant het publiek in Eindhoven tot stilte

Zo’n honderdzestig kilometer verderop nam nog een spits afscheid van zijn thuispubliek. Graziano Pellè trof als invaller tweemaal doel tegen De Graafschap en vierde deze doelpunten op ingetogen wijze. Tweemaal zocht hij direct de aangever op voor een bedankje, terwijl het publiek de mislukte spits op een massaal applaus trakteerde.

Nog mooier was het gebaar dat de spits, die naar Parma vertrekt deze zomer, maakte op het moment dat de overgang bijna bezegeld werd. AZ vroeg hem namelijk afstand te doen van een deel van zijn salaris. Pellè had hier niet aan hoeven meewerken, maar deed geheel vrijwillig afstand van een deel van zijn salaris: “Als ik in de afgelopen jaren nou aan de lopende band had gescoord, was het een ander verhaal geweest. Maar ik heb hier niet alles laten zien. Daarom had ik het gevoel dat ik AZ tegemoet moest komen”, verklaart de aanvaller tegenover Voetbal International zijn opmerkelijke keuze.

Een week later werd zelfs bekend dat hij over de maanden april en mei geen cent salaris heeft ontvangen. Volgens Voetbal International zou dit gaan om anderhalve ton: “Ik weet ook dat de club een hoop financiële problemen moet zien te overwinnen. Ik ben een dure speler, AZ is goed voor mij geweest. Daarom wilde ik een gebaar maken.”

Om Berg naar PSV te halen op huurbasis moest PSV een kleine twee miljoen euro neerleggen. Deels als vergoeding aan HSV en deels als salaris voor de Zweedse aanvaller. Dit betaalde de spits terug met ‘maar liefst’ acht doelpunten in de competitie. Ongeveer de helft van de productie die hij voor zijn rekening nam bij FC Groningen. Niet vreemd dus dat de supporters van PSV hun geduld verloren met de droogstaande spits.

Voor die houding is echter geen enkel begrip bij Marcus Berg: “Er is geen respect bij een deel van de supporters”, aldus Berg. “Ik word hier vanaf de eerste minuut uitgefloten, terwijl ik altijd mijn best heb gedaan voor deze club. Of ik voor het laatst te zien was in het Philips Stadion? Ik denk het wel.”

Het is blijkbaar de stijl van Berg. Je laat een club flink betalen om je voor een seizoen over te nemen en laat vervolgens op het veld niets zien. Je hebt ondertussen niet genoeg zelfreflectie om ook een deel van de schuld bij jezelf te zoeken en schuift je eigen supporters de zwarte piet toe.

Wat dat betreft had de Zweed een voorbeeld mogen nemen aan Graziano Pellè. De Italiaan was jarenlang onbegrepen bij AZ en maakte geen moment zijn immense transfersom waard. Aan het eind van zijn dienstperiode stak hij echter wel de hand in eigen boezem, deed hij afstand van een deel van zijn salaris en nam hij na zijn doelpunten rustig de moeite de aangevers te bedanken.

Pellè is een voorbeeld voor alle onbegrepen spitsen in Nederland. Stel je nederig op, kijk kritisch naar je eigen prestaties en toon respect voor je supporters. Dan komt de waardering vanzelf. Een wijze les.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter