Benfica vecht vooral tegen vloek van Guttman

Vol vertrouwen stapt Béla Guttman de bestuurskamer van Benfica binnen. Zojuist heeft hij de Portugese club  voor de tweede maal op rij de Europa Cup I bezorgd. Bij terugkeer uit Amsterdam, waar de finale tegen Real Madrid werd afgewerkt, heeft de Joodse Hongaar een simpele boodschap voor zijn bestuur: hij verdient een salarisverhoging. Voorzitter António Carlos Cabral Fezas Vital wil daar echter niets van weten. Hij wijst zijn succestrainer met nul op het rekest de deur. Ziedend pakt Guttman zijn biezen. Voordat hij de deur boos achter zich dicht gooit, vervloekt hij de club die hem ooit zo lief was: “In geen honderd jaar zal Benfica een Europa Cup winnen.”

Jorge Jesus moet de vloek van Béla Guttman zien te doorbreken

Eusebio

Destijds zal niemand de vloek van de Hongaarse succestrainer serieus genomen hebben. Benfica had immers de voetbalwereld aan haar voeten liggen. Dat was in grote mate te danken aan het spel van de Portugese vedette Eusebio, die op dat moment waarschijnlijk de beste voetballer ter wereld was. Van 1959 tot 1969 wist Benfica met hem in de gelederen acht keer kampioen van Portugal te worden.  In 301 wedstrijden wist Eusebio maar liefst 317 maal het doel te vinden.

Toch waren de Europese successen ook voor een groot deel op het conto van Guttman te schrijven. Hij introduceerde namelijk het revolutionaire 4-2-4-systeem. In die tijd was het nog gebruikelijk om in de WM-formatie te spelen, maar Guttman haalde de midvoor terug naar het middenveld en schoof één van de middenvelders door naar de defensie, waardoor een 4-2-4-syteem ontstond. Binnen dat systeem was er veel ruimte voor beweging. Dit maakte het Benfica van Guttman erg lastig te bespelen voor clubs die nog vasthielden aan traditionele systemen. De overwinningen in de Europa Cup I waren daarvan eigenlijk een logisch gevolg.

Finales

De tactische vernieuwer werd echter de deur gewezen en onder zijn vloek lijdt Benfica al meer dan vijftig jaar. Een Europa Cup zat er na het vertrek van Guttman namelijk niet meer in voor de club. In 1963, 1965 en 1968 bereikte Benfica nog wel de finale van de Europa Cup I, maar keer op keer werd deze verloren. AC Milan, Internazionale en Manchester United bleken te sterk voor de Portugese grootmacht. In 1988 ging het tegen PSV mis na strafschoppen. Tussen deze vier nederlagen in finales van de Europa Cup I ging het ook fout in de UEFA Cup, waar Anderlecht in 1983 over twee duels van Benfica won. Zes verloren finales in vijftig jaar: het doet zelfs de minst bijgelovige supporters van Benfica geloven in de vloek van Guttman.

Voor de finale van 1990 in Wenen tegen AC Milan besloot vedette Eusebio ten einde raad het graf van zijn voormalige trainer, die in Wenen is begraven, te bezoeken. Hij smeekte Guttman zijn vloek over Benfica op te heffen. Tevergeefs: ook na zijn dood bleek de Hongaar onvermurwbaar. Benfica zal de finale met 0-1 verliezen.

Amsterdam

Nu is Benfica 51 jaar later terug op de plaats waar ze haar laatste Europese succes vierde, maar tevens de plaats waar vijftig jaar rampspoed over de club werd uitgeroepen. Opnieuw staat er een grote finale op het programma. Daarin is Chelsea formeel de tegenstander, maar misschien is de vloek van Guttman wel de grootste tegenstander. In aanloop naar de Europa League-finale zullen vele Benfica-fans hun voormalige trainer smeken zijn vloek op te heffen. Als het een trainer met de naam Jorge Jesus het niet lukt om Benfica te verlossen, dan valt voor de fans namelijk te vrezen dat Guttman in 1962 voorspellende woorden heeft gesproken.

 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter