Bedrieger Bahrein bedrogen

Het zal je maar overkomen als geoefend sportzwendelaar. De boel bedriegen, je tegenstander omkopen, en toch niet het gewenste resultaat boeken. Dan zit je behoorlijk met de gebakken peren. Het overkwam het nationale voetbalelftal van Bahrein woensdag. Op de rand van de volgende ronde in de WK-kwalificatie werd het land uitgeschakeld, door stom toeval. De bedrieger werd bedrogen.

Scheidsrechter Andre El-Haddad leidde het duel

In Bahrein nemen ze het niet zo nauw met de regels. Het totalitair regime is doordrenkt van corruptie en mensenrechten worden er om de haverklap geschonden. Geen wonder dus dat de Bahreinse voetbalbond ook haar duit in het zakje doet.

Drie spelers van de nationale ploeg, die zich openlijk uitlieten over de erbarmelijke status van de regering, werden tijdens een trainingssessie opgepakt door gemaskerde mannen. Maandenlang werden zij gevangen gehouden, gefolterd en gedwongen om hun carrières te beëindigen. Ze hadden het gewaagd om de sportiviteit van het land in twijfel te trekken. Logisch dus dat zij het veld moesten ruimen.

Ondanks dit tijdelijke obstakel was het voetbalelftal van Bahrein al enige tijd op zoek naar WK-kwalificatie. Het WK geeft aanzien en naamsbekendheid, iets wat de oliestaat wel kon gebruiken. Zeker nu buurman Qatar het WK van 2022 ‘gekocht’ had. Helaas was er geen rekening gehouden met de veegpartij die het kwalitatief arme Bahrein te verduren kreeg in Iran. Het werd 6-0 voor de veel sterkere noorderburen. Zodoende zat Qatar in pole positie voor de volgende ronde.

Dat betekende dat het lot wat hulp nodig had. Tegenstander Indonesië moest met minimaal tien doelpunten verschil verslagen worden, op voorwaarde dat naaste belager Qatar verloor bij het veel sterker geachte Iran. Het was een schier onmogelijke opgave, temeer omdat Indonesië nog nooit met meer dan 7-0 verloor, ook niet van een Europese opponent. Niet voor het Bahreinse regime, zo dacht men daar.

Er werd aan wat touwtjes getrokken. Prompt kreeg Indonesië in de vierde minuut rood, kreeg Bahrein drie penalties en scoorde het in de allerlaatste minuut van de extra tijd de benodigde 10-0. Missie geslaagd, zou je denken.

Qatar wist echter in extremis gelijk te maken. Weg WK-droom. Bahrein voelt zich bedrogen. Gelijk hebben ze.

Bekijk hier de samenvatting van Bahrein – Indonesië en oordeel zelf!

Inmiddels hebben ook andere websites, waaronder 101greatgoals.com, dit opmerkelijke nieuwtje opgepikt.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino