Bayern-bobo’s, laat Van Gaal met rust!

Franz Beckenbauer en Uli Hoeness is een illuster duo in de top van Bayern München met een rijke bestuurs- en voetbalgeschiedenis. Ze zijn eigenwijs, autoritair en gewend dat iedereen altijd naar ze luistert. Maar toen kwam Louis van Gaal. Een illustere trainer, eigenwijs, autoritair en gewend dat iedereen altijd naar hém luistert. Van Gaal ondermijnt de macht en autoriteit van Beckenbauer en Hoeness. En die kunnen daar helemaal niet tegen.

allianzarena

Allianz Arena. © Thomas Boeschoten

Van Gaal heeft het niet makkelijk bij Bayern. De manier waarop er openlijk, in de pers, kritiek op hem wordt geuit is niet goed voor het onderlinge vertrouwen. Vooral niet als die kritiek van de belangrijkste bobo’s van de club komt. Hoeness bekritiseerde Van Gaal eerder al om zijn communicatie en zei dat ‘er moeilijk met Van Gaal te praten valt’, omdat hij ‘de mening van andere mensen niet accepteert’. Het zou je maar gezegd worden door je eigen voorzitter.

Beckenbauer deed daar vandaag een schepje bovenop. Van Gaal heeft besloten om Thomas Kraft de voorkeur te geven boven de oude Hans-Jörg Butt in het doel. Beckenbauer vindt het geen goede beslissing, maar laakt vooral het feit dat Van Gaal het niet communiceerde naar de bestuurders: ‘Natuurlijk beslist de coach wie er speelt […] maar bij een keeper gaat het om een zeer belangrijke beslissing, van invloed is op de langetermijnplanning van de club.’ Volgens Beckenbauer hadden de voorzitter en technische directeur geïnformeerd moeten worden. Voor Beckenbauer is het incident mogelijk een voorbeeld van wat Hoeness met zijn kritiek bedoelde.

Beckenbauer moet gezien worden als de Cruijff van Bayern: legendarisch voetbalverleden, cultuurbewaker van zijn favoriete club (en erevoorzitter), columnpje in sensatiekrant Bild. De overeenkomsten zijn treffend. Als Beckenbauer zich in zijn columns uitlaat over het functioneren van de hoofdtrainer, heeft dat een gigantische invloed, vergelijkbaar met Cruijff die vanuit Barcelona Ajax op de knieën kreeg.

De openlijke kritiek van Beckenbauer en Hoeness is scherp en laat zien dat er sprake is van een haat/liefde-verhouding met Van Gaal. De heren voelen dat ze de grip op de club dreigen te verliezen. Gezien de grote populariteit van Van Gaal na zijn goede prestaties in zijn eerste seizoen, heeft hij een sterke positie en is hij populair bij de supporters. Maar het volle vertrouwen van de bobo’s heeft Van Gaal nog steeds niet, en het is maar de vraag of hij die ooit gaat krijgen.

De bestuurders van Bayern zijn bezig het vertrouwen in Van Gaal te ondermijnen, wellicht met een verborgen agenda om hem los te weken van de club of zijn positie te verzwakken. Het is een onprofessionele, rat-achtige manier van handelen. Van Gaal verdient rust en tijd om zich volledig op zijn team te kunnen concentreren met belangrijke wedstrijden voor de boeg. Het naïef om te denken dat je iemand met het karakter en de historie van Van Gaal kunt binnenhalen, zonder te beseffen dat hij als een einzelgänger zal opereren. Kies je voor Van Gaal, dan kies je voor de volle honderd procent voor Van Gaal. En anders ben je Van Gaal niet waard.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas