Art Langeler ideale trainer voor FC Twente

De impasse tussen Steve McClaren en FC Twente is eindelijk verbroken. In de week voor de thuiswedstrijd tegen Ajax besloot de Engelse trainer zelf de handdoek in de ring te gooien. Het tweede huwelijk tussen de Engelsman en de club uit Enschede duurde iets meer dan een jaar. Opbouwtrainer Co Adriaanse moest voor hem wijken. Een desastreuze beslissing, concludeerden wij ook toen al: “Het is een keuze waar Munsterman over een paar jaar nog eens met pijn in het hart gaat terugdenken. Zijn angst voor verandering breekt hem op.”

FC Twente en Steve McClaren zijn van elkaar verlost

Terug naar de basis

Wat me destijds al tegenstond, was dat FC Twente een keuze maakte die niet bij de club paste. In 2006 was Fred Rutten de ideale opbouwtrainer, die stukje voor stukje de puzzel van het ideale elftal in elkaar legde. Daarbij stond het geduld en langetermijnvisie altijd centraal, waardoor Twente een enorme inhaalslag kon maken naar de topclubs, die hun beleid baseerden op opportunisme. Toen de selectie eenmaal genoeg kwaliteit had, werd hij vervangen door Steve McClaren. Een man die in de top had gewerkt en wist hoe hij een defensieve organisatie neer moest zetten. Destijds bleek het een gouden greep, die een landstitel opleverde.

De Belg Michel Preud’homme was de perfecte opvolger. Nog steeds stond er een kwalitatief sterke selectie en de avontuurlijke Belg bracht leven in de brouwerij. Die keuze leverde FC Twente de Johan Cruijff Schaal en de beker op, terwijl de landstitel pas op de slotdag verspeeld werd.

Daarna was een leegloop van het elftal onvermijdelijk en moest er gebouwd worden aan een nieuw succeselftal. Tegelijkertijd was de jeugdopleiding op een niveau gekomen waarop er spelers konden gaan doorbreken. Co Adriaanse paste perfect in dat plaatje, maar dat huwelijk strandde veel te snel.

Verslaafd aan succes

Aan de top komen is makkelijker dan aan de top blijven. De oorzaak daarvoor ligt vooral mentaal. Als je aan de top bent, vergeet je namelijk vaak hoe je daar bent gekomen. In Enschede was het recept rust, geduld en langetermijnvisie. Wil de club weer succes hebben, dan moet het terug naar die basis. Dat begint met een eerlijke kijk in de spiegel.

Prijzen pakken op de korte termijn is niet van levensbelang voor de club uit Enschede. Dat mag gezien de begroting zelfs niet eens verwacht worden. FC Twente is nog steeds een club in opbouw. Ontwikkeling op alle mogelijke terreinen zou centraal moeten staan, dan volgt het succes vanzelf.

FC Twente lijkt echter verslaafd geraakt aan succes. Dat vermoeden begon deze zomer al te dagen toen voorzitter Joop Munsterman riep dat de organisatie voor het eerst voorliep op het voetballende gedeelte. Die uitspraak nodigt namelijk uit om blind te investeren in de selectie, in plaats van zorgvuldige keuzes te maken. De op het oog onschuldige uitspraak van Munsterman legde de basis voor de te dure aankoop van Luc Castaignos. Als Twente de traditionele top drie wil verslaan in de competitie, dan moet het de basis leggen op de transfermarkt. Niet door meer geld uit te geven – zoals deze zomer – maar door verstandiger geld uit te geven.

Tot voor kort lukte dat feilloos. Schaarste leidt namelijk automatisch tot meer creativiteit, terwijl een groot budget juist geestdodend werkt.  Alleen daarom al had Munsterman nooit mogen toestaan dat er meer dan twintig miljoen werd uitgegeven op de transfermarkt. Een gelijkwaardige vervanger vinden voor Luuk de Jong is voor Twente onmogelijk. Dat moet je dan ook niet proberen. Neem de tijd om te bouwen aan een nieuw elftal.

Verbouwing

Deze zomer ligt er een nieuwe kans voor de club uit Enschede om aan een nieuw elftal te bouwen. De contracten van Wisgerhof, Douglas, Braafheid, Rosales, Landzaat en Bulykin lopen namelijk komende zomer af. Mihaylov, Chadli en Fer hebben een contract tot medio 2014 en een verkoop van hen is dus noodzakelijk, als FC Twente nog wat aan het bepalende trio wil verdienen. Als Twente verstandig is, dan laat het al deze jongens gaan voor de hoofdprijs, waardoor het elftal weer op nul kan beginnen. Na twee magere jaren is een frisse wind door de selectie namelijk noodzakelijk.

Dat proces moet begeleid worden door iemand die begrijpt dat een landstitel voor Twente in 2014 een utopie is. Een trainer die doet wat Adriaanse in 2012 al had willen doen: grondig doorselecteren en werken aan een geraamte van een elftal dat jaren meekan. Een deel van dat geraamte moet afkomstig zijn uit de eigen opleiding. Een stapje terugdoen, om daarna weer twee stappen vooruit te kunnen doen.

Art Langeler

De perfecte trainer voor Twente werkt al in dezelfde provincie, bij PEC Zwolle. Art Langeler maakte daar ook deel uit van een proces dat meerdere jaren moest duren. Stapje voor stapje ging Zwolle onder zijn leiding richting de Eredivisie, waar het nu moeiteloos in meedraait. De trainer heeft echter aangegeven dat hij het na bijna vier jaar wel gezien heeft in Zwolle. Hij heeft het idee toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Die ligt er in Enschede, waar een club zichzelf opnieuw moet uitvinden. Daar past een trainer als Langeler perfect bij. Hij heeft namelijk de rust, het geduld en de langetermijnvisie die FC Twente onderweg is kwijtgeraakt.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter