Arsenal is de huidige winkel van FC Barcelona

De grootste transfersoap van de laatste twee seizoenen is ten einde. Cesc Fabregas is terug op het oude nest bij FC Barcelona. Arsenal baalt om zijn vertrek, maar wist wel een zeer respectabel bedrag los te peuteren bij de Catalanen. Maar er is meer. Arsenal is sinds 2000 uitgegroeid tot een soort winkel van FC Barcelona.

Ondanks de complexe onderhandelingen die Arsenal heeft gevoerd met FC Barcelona, over de transfer van Cesc Fabregas, is de waarheid zo dat de Londense club een dankbare handelspartner van de ‘blaugrana’ is geworden.

Arsenal verdiende aan die transfers naar Barcelona een gezamenlijk bedrag van 128 miljoen euro, gespreid over vijf spelers.  Deze 128 miljoen is goed voor 41% van de ontvangen transferbedragen door Arsenal sinds 2000. In totaal haalde Arsenal het ongekende bedrag van 310 miljoen euro binnen, op basis van gegevens verzameld door Transfermarkt.de.

De eerste twee aanwinsten van Barcelona die van de Londense club overkwamen, waren Marc Overmars (40 miljoen) en Emmanuel Petit (15). Zij kwamen direct na het vertrek van Luis Figo naar Real Madrid de gelederen versterken.

Onze eigen Giovanni Van Bronckhorst kwam net iets later over, zij het op een vrije transfer. Thierry Henry was speler nummer vier die voor de overstap koos, in 2007. Zijn transfersom bedroeg 24 miljoen euro. Alexander Hleb is speler nummer vijf, en hoewel de Wit-Rus nooit indruk wist te maken in Camp Nou, kostte hij Barcelona toch vijftien miljoen euro.

De 34 miljoen voor Cesc (een basisbedrag dat op kan lopen tot 39 miljoen euro door premies) zorgt ervoor dat het voorlopige totaal van de transfers tussen beide clubs op 128 miljoen euro komt te staan. Daarmee is Arsenal de club die veruit het meeste handel heeft gedreven met de Champions League-winnaar.

Voorlopig is Barça uitgewinkeld, maar wie weet wat de toekomst brengt. Misschien gaan ze weer shoppen in Noord-Londen.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino