Ajax besteedt ruim helft van haar geld aan miskopen

Ajax heeft de afgelopen tien jaar zo’n 71 miljoen euro uitgegeven aan miskopen. Dat is ruim de helft van het totale transferbedrag (129 miljoen euro) dat Ajax uitgaf aan nieuwe spelers in die periode. Dit betekent dat Ajax meer geld uitgeeft aan miskopen dan aan succesaankopen.

Ondanks de vele miskopen heeft Ajax meer geld verdiend (247 miljoen euro) aan transfers dan verloren. Dit komt doordat enkele toptalenten voor exorbitante bedragen verkocht werden, zoals Sneijder, Súarez en Huntelaar, die elk rond de 27 miljoen opleverden.

Deze cijfers blijken uit berekeningen van Catenaccio.nl op basis van schattingen van transferbedragen van Transfermarkt.de.* In de berekeningen is alleen gekeken naar de transfersom en dus geen rekening gehouden met de vorstelijke salarissen die spelers soms opstrijken bij de Amsterdamse club. Uiteraard kunnen ook transfervrije spelers miskopen zijn.

Onder miskopen worden de spelers verstaan die nooit echt uit de verf kwamen in het eerste van Ajax (Rosenberg), met verlies werden verkocht (Janssen) en/of snel weer met ruzie vertrokken (El Hamdaoui). Uiteraard valt er altijd over te discussiëren wat een miskoop is, dus oordeel zelf in de bovenstaande afbeelding met daarin de duurste miskopen van Ajax van de afgelopen tien jaar. Wat vinden we bijvoorbeeld van Theo Janssen?

Theo Janssen is niet alleen de meest recente miskoop van Ajax, maar ook een betwistbare. Was hij nuttig voor de korte tijd die hij bij Ajax speelde (en mede aan het kampioenschap hielp), of was hij het geld niet waard? Op Twitter omschrijft @DeBlanqueBogarde het desgevraagd als ‘Geen miskoop, maar gewoon geen gelukkig huwelijk. Het “probleem” is alleen dat Theo gewoon eerlijk is waardoor ie niet altijd zegt wat iedereen wilde horen. Daarom beter zo.’

Journalist Thijs Zonneveld verwijst meteen naar het economische verlies: ‘Poeh. Ik twijfel. Heeft wel een hoop gekost, die paar assists en goals. Voor 3 miljoen gekocht, voor zes ton verkocht. Hij heeft bij Ajax gedaan wat hij vrijwel zijn hele carrière heeft gedaan: roken, drinken, lapzwansen… en af en toe flitsen van zijn talent laten zien.’

Een heel andere manier om er naar te kijken biedt Erwin Tijms ons:

Hoe dan ook – Janssen staat voorlopig in ons elftal. Te dik, te rokerig, geen voorbeeld, geen leider en veels te duur. Wat vind jij? Laat het weten in de comments.

[poll id=”103″]

*Volgens transfermarkt.de heeft Alberto Luque 8 miljoen euro gekost, maar dat is onjuist en daarom gecorrigeerd. Luque was transfervrij.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas