18-jarig jochie nept 37,000 voetballiefhebbers

HÉT verhaal van deze transferzomer is niet de transfer van Robin van Persie. En ook niet die van Hazard, Thiago Silva en Zlatan. Het is die van een 18-jarig jochie die zich op Twitter voordeed als zaakwaarnemer en maandenlang duizenden mensen (waaronder ervaren journalisten) voor de gek heeft gehouden met neptransfergeruchten. En daarmee legt hij een fenomenale manier de geruchten-industrie bloot die het voetbalnieuws elke zomer weer vervuilt. Hij doet zijn hele verhaal in deze lange tweet (lezen die tekst, is briljant).

Als we @FootballAgent49 mochten geloven (de account is inmiddels verwijderd), dan speelde Falcao nu bij Chelsea, Walcott bij Liverpool en hadden er nog tientallen andere neptransfers plaatsgevonden. Elke keer kwam de zogenaamde spelersmakelaar met interessante feitjes die alleen insiders kunnen weten – althans, als ze wáár zouden zijn geweest. Soms kreeg hij zelfs gelijk – puur omdat hij gokte op verschillende spelers en er was er altijd wel ééntje goed. Dat is natuurlijk sowieso het leuke van geruchten-journalistiek: lekker met hagel schieten en je hebt nooit voor 100% ongelijk, zoals ook Bootifulgame prachtig laat zien.

Toch was één blik op zijn timeline genoeg om op zijn minst flink te gaan twijfelen aan het waarheidsgehalte van de geruchten – en de persoon die ze verspreidde. Zo heeft hij regelmatig hilarische verwijzingen gemaakt naar zijn eigen status als “waarheidsgetrouwe” bron, als “de persoon die altijd alle transfers eerder tweet dan de media”, enzovoorts. En mensen trapten er in. Zijn tweets werden al snel 300-1000 keer geretweet, een waanzinnig gemiddelde.


Het meest fascinerende van het hele verhaal is misschien nog wel dat er genoeg sceptici waren die al lang doorhadden dat we hier met een oplichter te maken hadden. In de reacties op bovenstaande tweet volgde bijvoorbeeld meerde malen “Fuck off!” en riepen mensen dat hij een onbetrouwbare, leugenachtige zwendelaar is. En dat was hij. Maar ondanks dat hij eigenlijk al lang en breed ontmaskerd was, bleef het klootjesvolk hem massaal retweeten en volgen. 37.000 volgers – doe dat maar eens na.

Wat deze 18-jarige scholier deed verdient een standbeeld – vooral om die allerlaatste, lange tweet van hem. Maar het erge is dat dit niet alleen op Twitter gebeurt door ondeugende 18-jarige bengels. Dit gebeurt ook gewoon, elke dag, in kranten en op websites. Journalisten – soms gevoed door louche zaakwaarnemers – verzinnen de meest bizarre geruchten en theorieën waarin “de waarheid” geen enkel onderdeel vormt. En iedereen weet dat. Iedereen weet dat de meeste geruchten complete onzin zijn. En toch blijven we er maar met z’n allen intuinen.

Wij – van Catenaccio – vinden dat transfergeruchten zo min mogelijk aandacht verdienen. Het zijn verderfelijke, onzinnige gedrochten die ons alleen maar afleiden van de zaken in het voetbal die er echt toe doen: de feiten.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas