100 meest winstgevende Premier League-transfers

In de Premier League wordt voor miljoenen aan spelers verhandeld, maar hoe winstgevend zijn die transfers eigenlijk? Catenaccio zocht het uit. Het record komt op naam van Manchester United dat Ronaldo met 76 miljoen euro winst verkocht. Arsenal boekte het vaakste en meeste winst. [read the English version]

Transfermarkt.de houdt een lijst bij met de 100 meest winstgevende transfers uit de historie van de Premier League. Met stip op één staat dus Cristiano Ronaldo, ondanks dat hij € 17,5 miljoen kostte toen hij uit Portugal werd gehaald. In de geschiedenis van de Premier League hebben er honderd transfers plaatsgevonden die de verkopende partij 4,75 miljoen of meer opleverden, tegen een gemiddelde van 11 miljoen euro per speler.

In de top vijf staan, naast Ronaldo, drie spelers van Arsenal. Nicolas Anelka kostte Arsenal minder dan een miljoen, maar vertrok voor 35 miljoen euro naar Madrid. Bijna het gehele transferbedrag was dus winst. Op nummer drie vinden we de eerste Nederlander, Marc Overmars. Hij kostte Barcelona 40 miljoen euro, terwijl hij Arsenal maar 7,5 had gekost toen ze hem van Ajax haalden. Op nummer vier de meest recente transfer in de lijst: aan de transfer van Cesc Fabrégas verdiende Arsenal 25,8 miljoen euro. Arsène Wenger deed overigens opvallend vaak goede zaken met Barcelona.

Overmars is niet de enige Nederlander op de lijst. Vleugelflitser Robben leverde zijn club Chelsea een winst op van 18 miljoen euro door van Chelsea naar Real Madrid te vertrekken. Hasselbaink’s transfers van Leeds naar Atlético Madrid betekende een winst van bijna veertien miljoen. De overige transfers waren Jaap Stam (Man U. > Lazio, 9 mln.) en George Boateng (Coventry > Aston Villa, 6 mln).

In de top 100 komen het vaakst spelers voor die verkocht werden door Arsenal, maarliefst tien in totaal. Arsène Wenger was voor al deze transfers verantwoordelijk. Blackburn was acht keer de verkopende partij, Aston Villa, West Ham en Newcastle zeven keer. Manchester United en Portsmouth verdienden zes keer een hoop geld voor een speler en Coventry en Tottenham ieder vier keer. Er zijn dus maar een handjevol clubs die regelmatig flinke winst boeken op spelers. De overige clubs uit de lijst komen er slechts twee of één keer in voor. Blijkbaar is het met winst doorverkopen van spelers een kunst die lang niet alle clubs beheersen.

Arsenal verkocht niet alleen het meeste spelers, ze verdienden ook het meeste geld, maarliefst 169 miljoen euro. Manchester United komt het dichtst bij Arsenal in de buurt met een winst van 112 miljoen, maar dat is voor bijna zeventig procent te danken aan de verkoop van Cristiano Ronaldo. Wat verder opvalt aan onderstaande figuur is dat grote clubs gemiddeld ongeveer twee keer zoveel winst maken per speler dan de kleinere clubs.

De totale winst geboekt op spelers uit de top 100 meest winstgevende transfers (in miljoenen euro's). Onderin elke staaf staat de gemiddelde winst per verkochte speler.

 

In de top 100 zijn geen spelers opgenomen die door clubs zelf zijn opgeleid. De gegevens zeggen dus vooral iets over de handelsgeest van clubs en managers – maar niets over het vermogen van clubs om aan spelers uit eigen opleiding geld te verdienen. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas