WordPress
Versie 2.7

Persoonlijk publicatieplatform

Eerst even dit

Welkom. WordPress is een speciaal project voor mij. Elke ontwikkelaar en iedereen die bijdraagt, voegt iets unieks toe en gezamelijk werken we aan iets moois. Ik ben er trots op daar deel van uit te maken. Er zitten duizenden uren werk in WordPress en we zijn vastbesloten het te blijven verbeteren. Bedankt dat WordPress deel uit mag maken van jouw wereld.

— Matt Mullenweg

Installatie: het beroemde vijf-minuten-installatieproces

 1. Pak het WordPress-pakket (een gewoon zip-bestand) uit in een lege map.
 2. Open het voorbeeldbestand wp-config-sample.php in je teksteditor en vul de benodigde gegevens in.
 3. Sla het bestand op als wp-config.php
 4. Plaats de WordPress-bestanden op de gewenste locatie op je webserver.
 5. Open /wp-admin/install.php in je browser. Hierdoor worden de tabellen voor je blog aangemaakt. Als er een fout optreedt, kijk dan je wp-config.php-bestand grondig na en probeer het nog eens. Blijft het misgaan, bezoek dan ons forum en leg je probleem voor, met zoveel mogelijk details.
 6. Noteer het wachtwoord dat je ontvangt.
 7. Vervolgens stuurt het installatiescript je naar de inlogpagina. Log in met de gebruikersnaam admin en het toegewezen wachtwoord. Via de keuze Gebruikers»Je profiel in het menu links of met een klik op admin, rechtsboven in het venster, kom je op je profielpagina, waar je het wachtwoord kunt wijzigen (helemaal onderaan).

Upgraden

Denk eraan altijd een backup te maken van bestanden die je hebt aangepast, zoals index.php, voor je een upgrade uitvoert.

Upgraden van elke oudere versie naar WordPress 2.7

 1. Verwijder je oude WP-bestanden, maar bewaar bestanden die je hebt gewijzigd.
 2. Upload de nieuwe bestanden.
 3. Ga met je browser naar /wp-admin/upgrade.php
 4. Wilde je meer? Meer is er niet!

Eigen sjablonen

Als je je sjablonen hebt gepersonaliseerd, moet je ze waarschijnlijk aanpassen. Mocht je sjablonen van versie 1.2 of eerder willen converteren, dan hebben we een speciale handleiding voor je.

Online bronnen

Als je vragen hebt die niet aan de orde komen in dit document, bezoek dan eens een van de vele WordPress sites:

Nederlandstalige sites

WordPress NL
De Nederlandse startpagina van WordPress. Via deze site kan je de Nederlandstalige versie van WordPress downloaden.
WordPress NL forum
Hier kunnen Nederlandstalige gebruikers van WordPress om ondersteuning vragen of discussies te voeren over WordPress.

Engelstalige (internationale) sites

The WordPress Codex
De Codex is de WordPress-encyclopedie. Het is de meest uitgebreide bron van informatie over WordPress die er is.
The Development Blog
Hier vind je de laatste updates en het recentste nieuws over WordPress.
WordPress Planet
Dit is een newsaggregator die berichten van WordPress van over het hele web samenbrengt.
WordPress Support Forums
Als je overal tevergeefs hebt geprobeerd een antwoord te krijgen op je vragen, dan is dit de plek waar je moet zijn. Op de Support Forums vind je een actieve en hulpvaardige groep WP-gebruikers. Om hen te helpen jou te helpen, gebruik je een duidelijke titel voor je thread en beschrijf je je vraag zo gedetailleerd mogelijk.
WordPress IRC Channel
Het online chatkanaal voor discussie onder WordPress-gebruikers en soms voor ondersteuningsvragen. De bovenstaande wikipagina stuurt je de goede kant op (irc.freenode.net #wordpress).

Systeemvereisten

WordPress is de officiële voortzetting van b2/cafélog, gemaakt door Michel V. De ontwikkeling is voortgezet door de WordPress ontwikkelaars. Mocht je WordPress willen ondersteunen, denk dan eens aan doneren.

Overschakelen naar WordPress

WordPress kan een aantal system importeren (Engelstalig). Zorg er eerst voor dat je WordPress hebt geïnstalleerd -en dat het werkt- zoals hier boven beschreven.

XML-RPC- en Atominterface

Je kunt posten op je WordPress-blog via diensten als Windows Live Writer, Ecto, Bloggar, Radio Userland (wat inhoudt dat je Radio's e-mail-to-blog feature kunt gebruiken), NewzCrawler en andere diensten die Blogging APIs ondersteunen. Lees meer over XML-RPC ondersteuning op de Engelstalige Codex.

Berichten plaatsen via e-mail

Je kunt berichten plaatsen via je e-mailprogramma! Ga naar het scherm Instellingen»Schrijven en vul de gegevens in van je geheime POP3-account. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat wp-mail.php eens in de zoveel tijd wordt uitgevoerd om in je mailbox te kijken of er nieuwe mail is. Dat kan je doen met behulp van cron-jobs of -als je host die niet ondersteunt- door een van de vele "website monitoring services" je wp-mail.php-URL te laten aanroepen.

Een bericht plaatsen is makkelijk. Iedere e-mail die binnenkomt op het opgegeven e-mailadres (dat je het best geheim kunt houden) wordt geplaatst, met het onderwerp als titel. Het script verwijdert zelf de e-mails die met succes zijn geplaatst.

Gebruikersrollen

WordPress kent geen gebruikersniveaus maar gebruikt het veel flexibelere rollensysteem, zoals geïntroduceerd in versie 2.0. In de WordPress Codex (Engelstalig) lees je meer over rollen en mogelijkheden.

Laatste opmerkingen

Deel je plezier...

WordPress heeft niet de beschikking over miljoenen euro's aan campagnefondsen of bekende personen als sponsors. Wij hebben iets veel beters: jou! Als je plezier beleeft aan WordPress, vertel het dan aan je vrieden, help een beginnende WordPress gebruiker op weg of wijs de schrijver van een media-artikel die ons over het hoofd ziet op ons bestaan.

Copyright

WordPress wordt uitgegeven onder de GPL (zie license.txt).